Олександр Шульгін (1889)

Політичний, громадський, культурний і науковий діяч. Член ТУП, а потім УПСФ, дійсний член НТШ. У 1917 році — член Центральної Ради, генеральний секретар міжнаціональних справ.

Народився 11 серпня 1889, помер 2 червня 1925
135 років тому  99 років тому
Олександр Шульгін

Олександр Шульгін

Шульгін Олександр Якович народився 11 серпня 1889 на Полтавщині. Сім’я його походила з знатних козацьких родів Скоропадських, Самойловичів, Апостолів.

Навчався Олександр у Петербурзькому університеті, де і почалася його суспільно-політична діяльність. Набув демократично-радикальну партію і з ініціативи Української Національної Ради став її делегатом в Петербурзі.

По поверненню в Україну, обирається членом Української Центральної Ради і впродовж року обіймає посаду генерального секретаря міжнародних справ. За час його перебування на посту Франція і Англія визнає існування і незалежність УНР. Шульгін виступає організатором З’їзду народів Росії в Києві.

У 1918 році стає послом України в Болгарії. З 1920 року очолює українські делегації в Парижі, Женеві. Олександр Якович активно захищає і відстоює інтереси української держави, протестує проти терору радянської влади, голоду.

Переїхавши до Праги в 1923 році, Шульгін зайнявся педагогічною діяльністю, паралельно відновлюючи радикально-демократичну партію. У 1926 році призначається на посаду міністра закордонних справ в екзилі.

Аж до кінця свого життя Олександр Шульгін веде активну політичну і громадську діяльність, пише статті, наукові роботи. Не стало Олександра Яковича в 1960 році, похований в Парижі.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.