Юрій П’ятаков (1890)

Більшовицький державний діяч. Голова маріонеткового Тимчасового «робітничо-селянського» уряду України. Організатор масових убивств у Криму (1920) силами ЧК.

Народився 6 серпня 1890, помер 30 січня 1937
134 років тому  87 років тому
Юрій П’ятаков

Юрій П’ятаков

6 серпня 1890 народився Юрій Леонідович П’ятаков. Сім’я жила в невеликому селі Мар’їнського цукрового заводу Київської губернії.

Вища освіта Юрій отримав у Петербурзькому Університеті, також навчався в Західній Європі.

Свою політичну діяльність почав під гаслами анархістів. Будучи студентом потрапив у заслання за звинуваченням в участі в студентському русі більшовиків.

У 1917 році був призначений головою комітету більшовиків у Києві, членом Української Центральної Ради.

У 1918 році обіймав посаду секретаря ЦК КП (б) У. У цьому ж році був призначений Головним комісаром Народного банку РРФСР.

Головну посаду у своїй діяльності, Юрій П’ятаков зайняв на місці глави Тимчасового «робітничо-селянського» уряду з листопада 1918 року по лютий 1919.

Політика П’ятакова орієнтувалася на вкрай ліві течії. Активно організовував колективні господарства і комуни, займався конфіскацією селянського майна, заперечував політику українізації. При цьому кваліфікувався як один з кращих радянських господарників. Величезних успіхів досяг як глава Центрального Управління вугільної промисловості.

Юрій П’ятаков, створивши проект першої п’ятирічки (1926-1930), наполіг на зосередженні основної частини промислового процесу саме в Україні, а не на Уралі, як передбачалося спочатку.

У 1937 році П’ятаков був розстріляний. За офіційною версією, він зізнався в участі в троцькістському русі з метою від’єднання України від СРСР.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.