Ілля Рєпін (1844)

Російський художник-реаліст українського походження.

Народився 5 серпня 1844, помер 29 вересня 1930
180 років тому  94 років тому
Ілля Рєпін

Ілля Рєпін

Український художник-реаліст Ілля Юхимович Рєпін народився 5 серпня 1844 році в м. Чугуїв Харківської області. Мистецтву малювання навчався в місцевій іконописній майстерні, а у віці 20 років вирушив до Санкт-Петербурга. Там закінчив Петербурзьку рисувальну школу, Академію мистецтв. В останній отримав золоту медаль і був удостоєний студійного подорожі у Францію та Італію.

За кордоном пробув усього три роки, вивчаючи музейні збірки і твори французьких майстрів, виставляв свої роботи в Паризькому салоні, незважаючи на заборону академії. Сам в цей період малював відносно мало. Для звіту надав роботу «Садко в підводному царстві».

По поверненню до Росії, Ілля Рєпін багато подорожує. Відправляється в рідне місто, де збирає матеріали для майбутніх шедеврів: «Бурлаки на Волзі», «Царівна Софія» ... Там же пише знамениту картину «Протодиякон», полотно «Цар Іван вбиває свого сина».

У 1893 році удостоюється звання академіка, професора Петербурзької Академії, пізніше вступає в суспільство Передвижників і групу «Світ мистецтва».

Помер талановитий художник в 1930 році на території Фінляндії.

Твори Іллі Рєпіна глибоко реалістичні, але в них немає шаблонного копіювання. Соковиті фарби, символи, цікаві типажі - все це створило індивідуальний, ніким не повторюваний стиль великого майстра.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.