Марья Заньковецька (1854)

Марья Заньковецкая – легенда українського театру зірка в театральному просторі на зламі XIX-XX ст., видатна українська трагедійна актриса.

Народився 4 серпня 1854 — 170 років тому
Марья Заньковецька

Марья Заньковецька

4 серпня 1854 народилася велика українська актриса Марія Костянтинівна Заньковецька (Адасовська).

Перший вихід на сцену відбувся в 1876 році в Ніжині. А професійна сцена стала доступна їй в 1882 році. У театрі Єлисаветграда, під керівництвом Марка Кропивницького, Марья Заньковецька зіграла свою першу роль - Наталки («Наталка Полтавка» І. Котляревського). Далі талановита актриса продовжувала роботу в найвидатніших трупах того часу: М. Кропивницького, М. Старицького, І. Карпенка-Карого, П. Саксаганського. На рахунку Марії Костянтинівни більше трьох десятків сценічних ролей: Харитина («Наймичка» І. Карпенка-Карого), Аза («Циганка Аза» М. Старицького), Галя («Назар Стодоля» Т. Шевченка) та багато інших. Всі її жіночі образи наповнені неймовірно драматичними-героїчними настроями. Запальна комедійність і відмітний талант давали можливість молодій актрисі настільки близько і тонко відчувати переживання героїв, що їй не було рівних в умінні розкривати безмежність людської душі.

У 1918 році М. Заньковецька засновує народний театр «Українська трупа под орудою М.К Заньковецької». У театрі грали знамениті актори того часу: Т. Садовський, В. Сосницький та ін Численні спектаклі, серед яких «Наталка Полтавка», «Циганка Аза», проходили на його сцені. У цьому ж році гетьман Скоропадський нагородив актрису довічної державної пенсії.

Марья Заньковецька була першою українкою, яка удостоєна звання Народної артистки республіки. Це було в 1922 році, в день святкування 40-річчя професійної діяльності актриси.

Не стало Марьи Костянтинівни в 1934 році, похована на Байковому кладовищі в Києві.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.