Кость Буревій (1888)

Український поет, драматург, театрознавець і літературний критик, перекладач.

Народився 2 серпня 1888, помер 15 грудня 1934
136 років тому  90 років тому
Кость Буревій

Кость Буревій

Відомий український драматург, поет і критик Кость Буревій народився 2 серпня 1888 року в українській родині в околицях Воронежа. Маючи багато дітей, батьки не змогли дати хлопчикові гарну освіту - сільська чотирирічка, а далі наука в тюрмах і каторгах. Вже у віці 15 років Кость Буревій вступив в російську Партію соціалістів-революціонерів і зайнявся нелегальним дописуванням есерівських газет. За революційну діяльність був двічі відправлений на заслання.

Події революцій 1905 і 1917 років не пройшли повз Костянтина. За цей період він був чотири рази заарештований, за членство в Острогожском повітовому комітеті, за участь у підготовці замаху на кабінет міністрів і воронезького генерал-губернатора.

Повернувшись з останньої посилання в 1917 році, Буревой стає членом Центрального комітету Партії соціалістів-революціонерів. Цілеспрямовано бореться з більшовиками, організовує повстання в Поволжі.

На початку 1920 років приймає рішення про закінчення політичної діяльності і повністю занурюється в літературу. «Колчаковщина», «Опортунія», «Автоекзекуція», «Павло Полуботок» - лише деякі твори, які зробили славу своєму творцю. Гонорари за публікації були символічними, і з плином років усе складніше ставало утримувати сім’ю і виживати. У 1934 році Буревой вирушає до Москви в пошуках роботи, і через кілька місяців сім’я з газет дізнається про арешт української групи «терористів-білогвардійців», серед яких було й ім’я К. Буревій. 15 грудня 1934 Кость Буревій був засуджений до розстрілу.

Все по темі: , ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.