Андрей Шептицький (1865)

Митрополит Андрей Шептицький – граф, митрополит Галицький, архиєпископ Львівський, єпископ Кам’янець-Подільський, громадський і церковний діяч, меценат, дійсний член НТШ.

Народився 29 липня 1865, помер 1 листопада 1944
159 років тому  80 років тому
Андрей Шептицький

Андрей Шептицький

Митрополит Андрей Шептицький народився 29 липня 1865 року в с. Прилбичі Львівської області в графської сім’ї. Початкову освіту здобув удома, а вища - у Німеччині. По закінченню університету надходить в єзуїтську колегію, багато подорожує.

У 1888 році прийняв обітницю чернецтва в Добромильському монастирі. Через 4 роки Андрій стає священиком, а ще через два - ігуменом монастиря св. Онуфрія в Львові.

Будучи номінованим на місце Станіславського єпископа, в 1899 році, Андрій одним із перших почав писати послання і вести проповіді українською мовою.

Вже наступного року Шептицький був призначений Галицьким митрополитом. Завремя перебування на своїй посаді, митрополит надавав допомогу греко-католицьким церквам у Росії, Боснії, Канаді, Бельгії. Заснував монастир Студійського правила, Львівську греко-католицьку академію, Богословське наукове товариство. Прагнув до об’єднання всіх українських християн в Київському Патріархаті.

Вів також і політичну діяльність, добивався збільшення політичного представництва України в галицькому сеймі.

Під час німецької окупації, Андрей Шептицький підтримував німецькі ідеї, але незабаром розчарувався і виступив з протестами. Допомагав ховатися єврейському населенню від розстрілів. Підтримував ідею утворення Першої Української Дивізії «Галичина», як єдиної української армії.

Помер Владика у віці 79 років. Похований у соборі святого Юра.

Не існує едінозначной оцінки діяльності митрополита Шептицького. Порятунок єврейського населення, боротьба з антисемітизмом та підтримка дивізії СС «Галичина», гітлерівської ідеології, як дві чаші терезів переважують один одного.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.