Володимир Винниченко (1880)

Український політичний та державний діяч, а також прозаїк, драматург та художник.

Народився 26 липня 1880, помер 6 березня 1951
144 років тому  73 років тому
Володимир Винниченко

Володимир Винниченко

26 липня 1880 на світ з’явився видатний державний діяч і письменник Володимир Кирилович Винниченко. Сталося це у м. Єлисаветграді Херсонської області. З дитинства здатний хлопчик отримав можливість вчитися в Єлизаветградської гімназії, куди був відправлений за наполяганням своєї першої вчительки. Роки проведені там сприяли формуванню настроїв протесту проти нерівності в суспільстві. За написання революційної поеми Володимир був відрахований, але навчання не кинув, продовжував в Златопільській гімназії.

Поступово на юридичний факультет київського університету, Володимир створив «Студентську громаду» - таємну організацію студентів-революціонерів, вступив в Революційну українську партію (пізніше УСДРП). За агітаційну роботу був виключений з університету й ув’язнений під варту.

Далі йшли численні втечі, арешти, пропаганда революційних ідей і, нарешті, еміграція. Повернувся Винниченка до Росії, де жив до 1917 року, займаючись літературною діяльністю.

Із закінченням Лютневої революції, Володимир Винниченко переїжджає в Україну, де отримує посаду голови Генерального секретаріату. Всі закони та декларації, прийняті в той час, вийшли з-під його пера. Це і I, IV Універсали, і Конституція УНР. Ініціював створення Директорії, як вищого органу влади. Через суперечності з Петлюрою пішов у відставку і виїхав до Австрії. Продовжуючи вести політичну діяльність, Винниченко робив спроби повернутися на батьківщину. Але ідея співпраці з більшовицьким урядом в існуючих економічних і політичних умов не припала йому до душі. Володимир Кирилович повертається за кордон і проводить останні роки свого життя у Франції. Не стало великого діяча в 1951 році.

Всі твори, написані В. Винниченко, входять до золотого фонду України («Сонячна машина», «Молода кров», «Талісман», «Дисгармонія» тощо).

Все по темі: ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.