Анатоль-Юліан Курдидик (1905)

Український письменник, поет, журналіст, громадський діяч, упорядник книжок, автор передмов і приміток до книг.

Народився 24 липня 1905, помер 25 липня 1905
119 років тому  119 років тому
Анатоль-Юліан Курдидик

Анатоль-Юліан Курдидик

24 липня 1905 у м. Підгайці Тернопільської області народилася цікава особистість, український поет і письменник Анатоль-Юліан Курдидик. Маючи велику тягу до знань, хлопчик охоче вчився. Спочатку це була тернопільська школа, а після окупації міста перевівся в Українську академічну гімназію в Львові. Перший арешт наздогнав юнака в 1924 році. Провівши три місяці у в’язниці, Анатоль таки отримав дозвіл стати випускні іспити. Це допомогло йому вступити на юридичний факультет Університету Яна Казимира. Але продовжувати навчання не виявилося можливості. У 1926 році Анатоль Курдидик відбуває на службу в польській армії, де проводить півтора року і знову опиняється у в’язниці. Після відбування недовгого терміну, приймає рішення стати на шлях майстра слова.

Першим твором Анатоля був нарис «Осьмак». Безліч його фейлетонів, гуморесок публікувалися в журналах «Український голос», «Студентський шлях», «Комар» та ін Писав також і сценічні роботи: комедія «Ой, та Просвіта», «Залізна острогу» ...

Зарекомендував себе як відмінний журналіст. Працював кореспондентом, редактором в багатьох виданнях.

Події Другої світової війни змусили Анатоля Курдидик емігрувати в Канаду. Там він став головою Літературно-мистецького клубу, Товариства українських журналістів. Вніс великий внесок у розвиток культури української діаспори в Канаді. У 1974 році був нагороджений Шевченківської медаллю Конгресу українців Канади.

Не стало Анатоля Курдидик в 2001 році 25 червня.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.