Омелян Волох (1886)

Офіцер РІА, військовий діяч доби УНР. Згодом радянський функціонер.

Народився 18 липня 1886, помер 30 липня 1937
138 років тому  87 років тому
Омелян Волох (1886)

Омелян Волох (1886)

Відомий український військовий діяч Омелян Іванович Волох народився 18 липня 1886 року в Краснодарському краї. Незабаром сім’я переїхала в Луганську область, де пройшло дитинство хлопчика. Рано втративши матір, Омелян був змушений працювати на сусіда, пас худобу і у вільний час багато малював. Сільський священик відвіз його до художника, навчатися малюванню, але, що не змирившись зі статусом прислуги, хлопчик втік додому.

Після закінчення військової служби, Омелян вступив до школи живопису, але незабаром змушений був її залишити через відсутність можливості платити за навчання.

З початком Першої світової війни, Волоха знову призвали до армії і направили на Південно-Західний фронт. У 1917 році був призначений керівником «Гайдамацького коша Слобідської України», пізніше отримав посаду сотника 3-го Гайдамацького полку, з яким звільняв Київ у 1918 році. Командував полком під час наступу на Донбас. Наступного року організував спробу розгрому ставки Головного отамана УНР і перейшов на бік більшовиків. Вступивши в Комуністичну партію, був прийнятий на роботу в Народний комісаріат землеробства УРСР, пізніше Держстрах України і ВУЦВК.

У 1933 році був заарештований за звинуваченням у контрреволюційній діяльності і відправлений на Соловки відбувати 10-ти річне ув’язнення. Однак через 5 років Омелян Волох був засуджений до розстрілу за «продовження терористичної діяльності та організацію контрреволюційного об’єднання - Всеукраїнський центральний блок».

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.