Василь Барка (1908)

Український письменник і перекладач.

Народився 16 липня 1908, помер 11 квітня 2003
116 років тому  21 років тому
Василь Барка

Василь Барка

Василь Барка (справжнє прізвище Очерет) з’явився на світ 16 липня 1908 в с. Солониця Полтавської області. У зв’язку з хворобою батька хлопчикові рано довелося шукати роботу, поєднувати її з навчанням. Тяга до знань була велика. Василь читав різні книги, записував фольклор, слухав розповіді сільських жителів. Вищу освіту здобув у педагогічному технікумі, по закінченню якого працював учителем фізики і математики.

У 1928 році Барка виїхав на Кавказ, рятуючись від місцевого партійного керівництва. Там закінчив філологічний факультет і в 1930 році опублікував першу збірку віршів «Дороги».

З початком Другої світової війни Василя Барку забрали на фронт, де він отримав серйозне поранення. Далі пішов німецький полон. Через деякий час письменник отримав запрошення від членів ОУН в Америку.

Там довелося працювати прибиральником, кочегаром, виконувати найчорнішу роботу. Але навіть у найважчі часи Василь Барка продовжував писати.

Творча спадщина майстра багатогранно: це і рукописи, і романи («Жовтий князь»), поеми («Кавказ»), повісті, поезія та ін За його творами зняті фільми («Голод-33»).

Закінчив свій життєвий шлях Василь Барка на самоті і нужді, виснажений паралічем. Це трапилося в 2003 році в Нью-Йорку.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.