Сергій Уточкін (1876)

Сергій Уточкін — один з перших російських авіаторів, футболіст, вело-, авто-та мотогонщик початку XX ст.

Народився 12 липня 1876, помер 31 грудня 1916
148 років тому  108 років тому
Сергій Уточкін

Сергій Уточкін

Сергій Ісайович Уточкін народився 12 липня 1876 року в місті Одеса в сім’ї будівельного підрядника. Початкову освіту здобув у Рішельєвській гімназії, по закінченню якої вступив до Одеського комерційне училище св. Павла, яке кинув у 15 років, захопившись спортом.

Сергій Уточкін займався п’ятнадцятьма видами спорту. Був чемпіоном рідного міста з боротьби, фехтування, плавання ... Одним з перших увійшов до складу одеської футбольної команди, де грали тільки іноземці. Пізніше заснував два футбольних клуби, де був обраний капітаном. Займаючись різним спортом, Уточкін зробив величезну кількість досягнень.

У 1907 році, купивши повітряна куля, Сергій Уточкін здійснив самостійний політ. З цього моменту його захопила авіація. У 1910 році Уточкін вперше піднявся в небо на біплані. Навчався льотної науці самостійно і після здачі іспитів в Одеському аероклубі, отримав звання пілота-авіатора. Після цього слідували численні публічні польоти, участь в авіаційних неділях, демонстраціях. Уточкін став першим авіатором, що підняв аероплан в московське небо. Нерідко траплялися аварії, що згодом послужило причиною раптової смерті великого авіатора.

У 1916 році, у свої неповні сорок років, Сергія Уточкіна не стало. Це сталося в Петрограді, в клініці для душевнохворих, де потонувши в вихорах війни, ця подія залишилася майже непоміченою широкою публікою.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.