Володимир Науменко (1852)

Володимир Павлович Науменко — український журналіст, філолог, педагог, громадський діяч.

Народився 7 липня 1852, помер 8 липня 1919
172 років тому  105 років тому
Володимир Науменко

Володимир Науменко

Володимир Павлович Науменко народився в Новгород-Сіверському 19 липня 1852 в родині директора гімназії. Навчався у Другій київській гімназії, а в наслідок в Київському університеті на історико-філологічному факультеті.

Володимир Науменко брав активну участь в українському національному русі. Був членом «Старої громади», «Просвіти». Працював редактором етнографічного та літературного журналу «Киевская старина», який отримав дозвіл на публікацію українських текстів саме завдяки В. Науменко.

Володимир Павлович створив велику кількість наукових робіт в галузі літературознавства, фольклористики, етнології, педагогіки.

Після утворення Української Центральної ради, В. Науменко стає заступником її голови. Після повернення М. Грушевського із заслання, Науменко здає свої повноваження і повертається у просвітницькій діяльності. «Просвіта» обирає його головою. Пізніше разом з членами «Старої громади» Науменко засновує Українську федеративно-демократичну партію. А в 1918 році Павла Йосиповича призначають міністром освіти.

7 липня 1919 Володимир Науменко був заарештований і за звинуваченням у контрреволюційній діяльності розстріляний на наступний же день. Ця подія викликала протест, оскільки Науменко користувався винятковою репутацією. Лише в 1991 році Володимира Павловича реабілітували посмертно, а його архів перенесли під Всенародну бібліотеку України.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.