Данило Демуцький (1893)

Данило Демуцький — український фольклорист, хоровий диригент, композитор. Батько Данила Демуцького.

Народився 4 липня 1893, помер 7 травня 1954
131 років тому  70 років тому
Данило Демуцький

Данило Демуцький

Демуцький Данило Порфирович народився 4 липня 1893 року в с. Охматів Черкаської області. Шкільні роки провів у київській гімназії, після закінчення якої вступив до університету Святого князя Володимира на медичний (пізніше перевівся на юридичний) факультет.

Данило захоплювався фотографією, брав участь у товаристві фотографів-аматорів «Дагер». Знімав в різних жанрах. По закінченню навчання брав участь у виставках, що проходять в різних містах, у т. ч. і за кордоном. Працюючи на Одеській кінофабриці завідувачем фотоцеху, Демуцькому вдалося вивчити роботу оператора. Незабаром він почав самостійне зйомку фільмів. «Вася-реформатор» (з Йозефом Роною), «Земля» (з Олександром Довженко) - фільми початку його кар’єри.

Кілька плідних років змінилися хвилею арештів і крахом планів для Демуцького. Після третього арешту, молодого митця, «як соціально небезпечний елемент» вислали до Узбекистану. Тільки лише в 1939 році Демуцький був звільнений і повністю реабілітований.

Помер майстер в 1954 році в Києві, похований на Байковому кладовищі.

Спадщина оператора велике - «Фата Моргана» (з А. ПАНКРАТЬЄВА), «На великому шляху», «Насреддін в Бухарі», «Подвиг розвідника», «У мирний час» та ін

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.