Василь Атрощенко (1906)

Український хімік-технолог, педагог.

Народився 3 липня 1906, помер 16 червня 1991
118 років тому  33 років тому
Василь Атрощенко

Василь Атрощенко

Василь Іванович Атрощенко народився в місті Юзівка (сучасний Донецьк) 3 липня 1906. Дитинство майбутнього знаменитого хіміка було затьмарене смертю матері,

яка померла від тифу, коли хлопчикові було всього 14 років. Василь був змушений підробляти в механічних майстерень, щоб допомогти батькові у вихованні молодших дітей. Навчившись столярної справи, він влаштувався на роботу столяром азотного заводу. Після закінчення курсів майстрів коксохімічної промисловості, Атрощенко переводять у центральну лабораторію, де юнак успішно поєднує основну роботу і профспілкову діяльність.

Протягом наступних 7 років, Василь Атрощенко успішно закінчує Одеський хіміко-технологічний інститут, займаючись науковою та громадською роботою. Пізніше стає деканом цього ж навчального закладу і продовжує дослідження.

Василь Іванович Атрощенко зробив неоціненний внесок у розвиток хімічної науки. Його розробки технологій виробництва азотної кислоти успішно застосовувалися у воєнний період. Багато чого було зроблено для оптимізації виробництва Чирчикськая електрохімічного комбінату, куди був евакуйований Харківський хіміко-технологічний інститут, де Атрощенко працював завідувачем кафедри технології неорганічних речовин. Без багатьох його досліджень сучасна хімічна промисловість мала б багато білих плям.

Не стало Василя Івановича в 1991 році. На його честь у 2000 році був створений Молодіжний науковий центр на базі НТУ «ХПІ», головною метою якого стало залучення школярів у розвиток науки, розвиток здібностей абітурієнтів.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.