Петро Андрусів (1906)

Український художник, живописець, графік, ілюстратор, іконописець, автор історичних полотен, громадський діяч, педагог.

Народився 2 липня 1906, помер 19 грудня 1981
118 років тому  43 років тому
Петро Андрусів

Петро Андрусів

Видатний український художник Петро Андрусів народився в місті Каменноброд Львівської області 2 липня 1906.

Дитинство хлопчика довелося на період Першої світової війни, під час якої він, восьмирічний, втратив батьків. Виховувався в дитячих будинках. У 1918 році, переїхавши до Польщі, Петро вступив до варшавської гімназію, а після успішно здав іспити в Варшавську академію мистецтв. Там Андрусів долучився до української молоді. Пізніше, вже в Львові, зайнявся творчою діяльністю - ілюстрував дитячі видання, літературно-наукові журнали.

Після Другої світової війни, в 1947 році, Петро Андрусів потрапив до Америки. Активно брав участь у житті української діаспори: був заступником голови Об’єднання Митців Українців в Америці, одним з організаторів журналу «Нотатки мистецтва», одним із засновників Української художньої студії у Філадельфії. Більше не вдалося талановитому художнику побачити рідну землю. Його життя пройшло далеко від України і обірвалася в 1981 році.

Працював Петро Андрусів над творами різної тематики. Це і картини на релігійно-історичну тему («Хрещення України-Руси князем Володимиром»), і роботи ранньо-історичної тематики («Князь Святослав», «Сватання Анни Ярославни»), і батальні сцени часів козацтва («Бій під Конотопом», «Козача старшина в поході»), а також стосувався міфології, сучасної історії.

Так сталося, що Петро Андрусів був відомий у Західній українській діаспорі, а на батьківщині його ім’я не отримало широкої популярності.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.