Віталій Русанівський (1931)

Український науковець, філолог, мовознавець-україніст, викладач і славіст.

Народився 25 червня 1931, помер 29 січня 2007
93 років тому  17 років тому
Віталій Русанівський

Віталій Русанівський

Віталій Макарович народився в Харкові. Вихований в кращих традиціях словесності, він з дитинства був оточений любов’ю до літератури та рідної мови.

У 1954 році Віталій Русанівський закінчує філологічний факультет Київського університету, продовжуючи своє навчання в аспірантурі. Через 4 роки захистив дисертацію з історичної граматики української мови і почав трудитися в стінах Інституту мовознавства імені О. Потебні НАН України. Саме тут Віталій Макарович займався серйозною дослідницькою роботою, пов’язаною з лексикографією, структурою мови, комунікативної лінгвістикою. Свої пізнання талановитий філолог закріплював в монографіях, наукових статтях, підручниках. За його безпосередньої участі були видані такі роботи, як «Словник української мови», «Філософські питання мовознавства», «Історія української мови».

З 1981 року Віталій Русанівський очолив Інститут мовознавства імені О. Потебні НАН України, продовжуючи свої дослідження і допомагаючи молодим фахівцям у їх професійному становленні. Будучи головним редактором журналу «Мовознавство», він ділився своїм досвідом із закордонними колегами з питань взаємозв’язку української мови з іншими мовами слов’янської групи.

Віталій Русанівський помер в 2007 році. Він був справжнім патріотом України, який шанував і розвивав традиції свого народу, культуру і мову.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.