Юрій Кондратюк (1897)

Український, радянський вчений-винахідник, один із піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів. Автор так званої «траси Кондратюка», якою подорожували на Місяць космічні кораблі «Аполлон».

Народився 21 червня 1897 — 127 років тому
Юрій Кондратюк

Юрій Кондратюк

Олександр Гнатович Шаргей - саме так звучить справжнє ім’я українського вченого - народився в Полтаві. У 1916 році закінчив 2-у Полтавську чоловічу гімназію і тут же вступив до Петроградський політехнічний інститут.

Незабаром новоспечений студент став офіцером царської армії. В епоху освіти УНР був добровольцем на іншому фронті. Щоб не потрапити під жорна комуністів, зважився бігти за кордон. Спроба виявилася невдалою. Так Олександр Шаргей став Юрієм Кондратюком.

Жити під чужим ім’ям було непросто. Юрій Кондратюк постійно побоювався арешту. Однак науковий потенціал рвався назовні. І навіть тоді, коли він освоював прості робочі спеціальності, то примудрявся читати лекції з механіки і спорудив елеватор, через якого отримав термін у 1930 році. Як наслідок, Юрій Кондратюк стає укладеним у спеціалізованому бюро для інженерів. Але й тут він часу даремно не втрачав, отримавши патент і авторське свідоцтво на одне зі своїх винаходів.

Юрій Кондратюк загинув на фронті в 1942 році. Після нього залишилися праці, що свідчать про те, наскільки ця людина дивився в майбутнє. Так, їм була виведено рівняння руху ракети, а також описані етапи освоєння космосу. По «трасі Кондратюка» американські астронавти побували на Місяці, що доводить вагомий внесок нашого співвітчизника в науку міжпланетного масштабу.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.