Феофан Прокопович (1681)

Український богослов, письменник, поет, математик, філософ, ректор Київської академії (1710-16 рр.), архієпископ Великоновгородський та Великолуцький.

Народився 18 червня 1681, помер 19 вересня 1736
343 років тому  288 років тому
Феофан Прокопович

Феофан Прокопович

Феофан Прокопович народився в сім’ї купців, в Києві. У ті роки його звали Єлисеєм. Так вийшло, що хлопчик рано став сиротою і змушений був виховуватися у свого дядька, ректора Києво-Братської колегії. Ясна річ, що при такому наставника майбутній проповідник отримав неспотворені уявлення про світ і буття.

Після закінчення Києво-Могилянської академії Феофан Прокопович їде в Рим для самовдосконалення в богословських і філософських науках. У 1704 році він повертається до Києва, щоб зайнятися викладацькою діяльністю в стінах Києво-Могилянської академії.

Феофан Прокопович виступав проти католицизму, хоча в юності і був прихильником уніатської церкви. У 1711 році саме йому було довірено очолити Києво-Могилянську академію. Світоглядні погляди Феофана Прокоповича поділяв Петро I. Тому в 1716 році саме йому російський імператор довірив реформацію церкви. Вже через 2 роки Феофан Прокопович стає єпископом Псковським і Нарвським. А в 1721 році - віце-президентом Святійшого Синоду.

Феофан Прокопович помер в 1736 році, але залишив своїм нащадкам філософські трактати і проповіді. Його праці «Духовний регламент» і «Перше вчення отрокам» докладно вивчають студенти філософських, історичних та філологічних дисциплін вищих навчальних закладів.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.