Зіновій Книш (1906)

Український політичний діяч, журналіст, історик, перекладач з есперанто

Народився 16 червня 1906, помер 14 листопада 1999
118 років тому  25 років тому
Зіновій Книш

Зіновій Книш

Зіновій Михайлович Книш народився на Івано-Франківщині в родині вчителів. Гімназію закінчив у Коломиї, а продовжив навчання у Львівському університеті. Там же отримав ступінь магістра, а також доктора права і політичних наук.

Громадсько-політичне життя України для Зиновія Книша представляла велику важливість. Він складався в Українській військовий організації (УВО) і представляв інтереси націоналістичного руху. Відстоював ідеї Організації українських націоналістів (ОУН), виступаючи за незалежність і свободу України. За радикальні заходи, застосовувані у своїй діяльності, був засуджений до різних років ув’язнення і двічі відбував термін у в’язниці. Коли в ОУН стався розкол, Зіновій Книш прийняв сторону Мельника, а не Бандери. Втім, міжусобиці уникнути все одно не вийшло.

Оскільки в Україні розгорнути націоналістичні прийоми до кінця не вдалося, в 1944 році Зіновій Книш емігрує за її межі: спочатку - до Австрії, потім - до Франції та Канади. Там він починає широку літературну діяльність під псевдонімом Богдан Михайлюк, описуючи історичні події, пов’язані з УВО-ОУН.

У 1999 році Зіновій Книш помер на чужині, в Торонто (Канада), підтримуючи до кінця свої націоналістичні ідеї. Перебуваючи в еміграції, він не відступав від своєї життєвої позиції. Його пам’ятають ті, хто і сьогодні намагається змінити державність України.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.