Олександр Мурашко (1875)

Український живописець, педагог і громадський діяч. Племінник Миколи Мурашка (1844–1909) — українського художника і педагога.

Народився 14 червня 1875, помер 14 червня 1919
149 років тому  105 років тому
Олександр Мурашко

Олександр Мурашко

Олександр Мурашко народився в Києві. Після вторинного одруження своєї матері він переїздить до Чернігова, а пізніше - в Київ.

Вітчим Олександра Мурашка містив невелику іконописну майстерню, отримував замовлення, залучаючи свого юного родича до сімейним підрядом. Однак у Олександра були інші прагнення в життя: він мріяв стати художником. Перший крок був зроблений, і Олександр Мурашко стає учням Київської малювальної школи. А в 1894 році переїздить до Петербурга і вступає у Вище художнє училище.

Олександру Мурашко дуже добре давалися портрети. У своїх роботах він використовував реалістичний напрямок. Початок XX століття застало талановитого художника у Франції. Там він переймається майстерністю іменитих художників найвищого класу. А через час відправляється в Німеччину, удосконалюючи свій стиль.

Повернувшись до Петербурга, Олександр Мурашко з головою йде в роботу, щоб виплеснути на полотно все те, чого навчився за кордоном. Починається пора плідної діяльності, виставки в різних містах Європи, світове визнання.

У 43 роки талановитого художника не стало. Його вбили пострілом у потилицю на одній з вулиць Києва. Портрети, пейзажі та жанрові композиції, написані рукою Олександра Мурашка, можна зустріти в Національному художньому музеї України і в безлічі приватних колекцій.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.