Олександр Архипенко (1887)

Олександр Архипенко — український та американський скульптор і художник, один із основоположників кубізму в скульптурі. Почесний член Об'єднання Мистців Українців в Америці (ОМУА) та дійсний член Американської Академії Мистецтва і Літератури.

Народився 11 червня 1887, помер 25 лютого 1964
137 років тому  60 років тому
Олександр Архипенко

Олександр Архипенко

Олександр Порфирович Архипенко народився в Києві в інтелігентній родині. Батько був інженером-винахідником, а дід - художником-іконописцем. Чи то від славного предка, чи то від того, що змушений був після невдалого падіння провести деякий час в ліжку, але Олександр Архипенко захопився мистецтвом і вступив до Київського художнього училища.

Беручи участь у страйках, юний студент був відрахований з училища і, щоб не переривати своє навчання, брав приватні уроки в Московських студіях. У 1908 році Олександр Архипенко їде в Париж, щоб вивчити скульптурні традиції Єгипту, Центральної Америки, Африки та Ассирії. Він першим ввів у скульптуру такі матеріали, як дерево, метал, скло. Роботи молодого автора виставляються в Європі. Його руку починають дізнаватися в багатьох містах світу. Відкриваються художні школи, в яких навчаються його методам творіння.

У 1923 році Олександр Порфирович переїжджає в США. Пізніше отримує громадянство і виставляє свої роботи на суд нових поціновувачів мистецтва. Приголомшливий успіх і визнання - заслужена нагорода людині, розчинитися в світі прекрасних форм.

Помер талановитий майстер-модерніст у своїй майстерні, в Нью-Йорку, в 1964 році, залишивши цінителям своїх робіт авторське мистецтво під назвою «архіпентура», коли живопис з’єднується з часом і простором. Його скульптури виставлені в музеях Франції, США, Великобританії, Росії.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.