Іван Кожедуб (1920)

Іван Кожедуб — радянський військовий діяч, льотчик-винищувач Великої Вітчизняної війни, майстер своєї справи. За роки війни Іван Кожедуб здійснив 330 бойових вильотів, 120 разів він вступав у двобій з німецькими льотчиками. Ним було збито 62 ворожі літаки.

Народився 8 червня 1920, помер 3 вересня 1991
104 років тому  33 років тому
Іван Кожедуб

Іван Кожедуб

Іван Кожедуб народився в Чернігівській губернії. Його батько, виходець із простої селянської родини, тоді навіть не підозрював, що його син в майбутньому буде удостоєний безлічі орденів і медалей, тричі стане Героєм Радянського Союзу і почесним громадянином декількох міст.

Шлях до авіації у Івана Микитовича починався при Шосткинському аероклубі. У той час юний студент гриз науку в хіміко-технологічному технікумі. Весь вільний час віддавав серйозного захоплення літаками. Як результат, в 1940 році Іван Кожедуб закінчує Чугуївську військову авіаційну школу, щоб незабаром вступити у відкритий бій з ворогом. На його рахунку 64 збитих літаків противника.

Після 2-й світової війни Іван Микитович Кожедуб закінчив Червонопрапорну Військово-повітряну академію. А щоб закріпити свої пізнання, в 1956 році стає випускником Військової академії Генерального штабу. Беручи участь в Корейській війні, Іван Кожедуб користувався не тільки досвідом військових дій колишніх років, але і теоретичними навичками, набутими в цих навчальних закладах.

Маршал авіації, Іван Микитович Кожедуб, помер в 1991 році. На згадку про нього відкрито багато пам’ятників, названі парки і вулиці, зняті документальні фільми. Багато цікавих фактів про цього талановитого льотчика-винищувача можна дізнатися, прочитавши написану ним книгу «Вірність Вітчизні».

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.