Микола Щорс (1895)

Микола Щорс — військовий діяч родом зі Сновська Городнянського повіту на Чернігівщині.

Народився 6 червня 1895, помер 30 серпня 1919
129 років тому  105 років тому
Микола Щорс

Микола Щорс

Микола Олександрович Щорс народився в Чернігівській губернії в багатодітній сім’ї. Батько - виходець білоруських селян - ще до одруження в пошуках кращої долі переїхав до України.

Микола Щорс був первістком у родині. У 1909 році він закінчив церковно-приходську школу. Будучи тямущим з дитинства, він вирішує продовжити освіту, в результаті чого отримує диплом фельдшера Київської військово-фельдшерської школи. Тяга до знань була настільки сильною, що Микола Олександрович стає курсантом Віленського військового училища.

Починаючи з 1918 року, в Україні проти німецької окупації стали формуватися повстанські загони партизан, один з яких очолив Микола Щорс. Новоспеченого командира відрізняли сміливість, наполегливість і жорсткість. Досвід військових дій в ході 1-ї світової війни йому у нагоді і допоміг утвердитися в новій якості - командира регулярної Червоної армії, а пізніше - коменданта Києва.

Микола Щорс загинув в 1919 році у віці 24 років. Про його смерть ходять суперечливі чутки. За офіційною версією він помер від випадкової кулі ворога-кулеметника. Однак існує інша точка зору. Згідно з даними ексгумації, постріл у комдива був проведений з відстані 10-15 метрів. Для істориків досі залишається загадкою, кому з найближчого оточення була вигідна смерть Щорса. Стало бути, в першу версію кулі-дурки мало хто вірить.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.