Іван Вишенський (1545)

Український релігійний і літературний діяч раннього нового часу. Православний монах, письменник-полеміст.

Народився 3 червня 1545 — 479 років тому
Іван Вишенський

Іван Вишенський

Іван Вишенський народився в м. Судова Вишня на Галичині. У своїх філософських поглядах дотримувався дуалізму. Його трактати і послання були спрямовані проти церковного і світського ладу, а також феодальних порядків Речі Посполитої, панівної на той час на наших землях.

Іван Вишенський був людиною високого інтелекту. Він міг побудувати собі чудову кар’єру, але вважав за краще стати відлюдником і усамітнитися на Афоні в Греції. Ставши ченцем, Іван Вишенський починає активну літературну діяльність. Свої послання він відправляє на Україну, щоб народ не забував про боротьбу за свої соціальні права і національну незалежність.

Літературні твори Івана Вишенського були спрямовані проти Брестської унії. Його послання були просякнуті критикою на адресу єпископів і магнатів, які зневажали православну церкву. У своїй полеміці письменник і філософ розкриває внутрішню сутність сильних світу цього, що не вважаються з гідністю простої людини.

Свій земний шлях Іван Вишенський закінчив на Святій Горі - Афоні. Останні роки життя він зберігав обітницю мовчання, постійно молився і каявся. Його літературна спадщина дійшла до нас у вигляді рукописних списків. Найбільш поширеними з них вважаються: «Послання до князя Острозького», «Вихід диявола-светодержца», «Послання до єпископів».

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.