Василь Мова (1842)

Український (кубанський) письменник, поет, драматург, прозаїк, мемуарист, перекладач. Псевдоніми – В. Лиманський, В. Мигуцький, В. Мигученко та ін.

Народився 1 червня 1842, помер 1 червня 1891
182 років тому  133 років тому
Василь Мова

Василь Мова

Василь Мова народився на хуторі Солодкий Лиман Краснодарського краю в родині козачого сотника. Закінчивши Уманське військове училище, він вступає до Катеринодарської військову гімназію. Після чого з 1860 року продовжує навчання на історико-філологічному, а через 2 курсу - юридичному факультеті Харківського університету.

З 1861 року Василь Семенович активно співпрацює з періодичними виданнями, друкуючи свої перші начерки. Його перу належать вірші, оповідання та драматичні твори, підписані псевдонімом Лиманський. Близько трьох років Василь Мова в тісній співпраці з газетою «Харків» виступає з полемічними міркуваннями, публікую на її сторінках свої нариси і замітки.

Суспільно-політичне життя не обходить Василя Семеновича стороною. Він є членом різних гуртків Харківського літературного товариства, настрої яких відповідали духу тієї епохи.

Деякий час Василь Мова викладає російську мову і словесність у Маріїнському жіночому училищі. А з 1873 року служить на посаді судового слідчого до Катеринодарської окружному суді. Трохи пізніше він переїжджає в Єйськ і продовжує свою літературну творчість, запозичивши з практики цінний досвід.

Помер український письменник в 1891 році. До нас дійшли деякі з його творів, серед яких драма «Старе гніздо і молоді птахи», оповідання «Три мандрівниці», поема «На степу».

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.