Афанасій Саксаганський (1859)

Афанасій Карпович Тобілевич - український і радянський актор, театральний режисер, драматург і педагог школи Марка Кропивницького, корифей українського побутового театру. Народний артист СРСР (1936).

Народився 27 травня 1859 — 165 років тому
Афанасій Саксаганський (1859)

Афанасій Саксаганський (1859)

Афанасій Карпович Тобілевич - справжнє ім’я великого майстра, засновника Народного театру в Києві. А народився він у Херсонській губернії в сім’ї дрібного землевласника. Ще навчаючись у повітовій школі, хлопчика захоплювали аматорські спектаклі. У сім’ї любили мистецтво, тому невипадково, що четверо з шести дітей стали корифеями театру.

У 1877 році Афанасій Саксаганський закінчив Єлисаветградське (Кіровоградське) реальне училище і вступив в аматорський гурток, щоб розвивати свої творчі здібності під пильним оком Марка Кропивницького. Акторська кар’єра починалася з епізодів, а згодом з’явилися масштабні ролі, досвід і можливість зайнятися улюбленою справою на професійному рівні.

У 1883 році Афанасій Саксаганський надходить на сцену Миколаївського театру, працюючи під керівництвом таких майстрів, як Кропивницький, Старицький, Садовський, Мар’яненка. А з 1918 року і сам став на чолі Державного Народного театру.

Помер Опанас Карпович Саксаганський в 1940 році у віці 81 року. У його репертуарі були різнопланові ролі з класичного та побутового репертуару. Йому було притаманне не тільки комічне амплуа. Героїчні і трагедійні ролі мали не менший успіх і визнання глядача.

Все по темі: ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.