Олександр Богомолець (1881)

Український учений-патофізіолог. Основоположник української школи патофізіології, ендокринології і геронтології, організатор української науки.

Народився 24 травня 1881, помер 19 липня 1946
143 років тому  78 років тому
Олександр Богомолець

Олександр Богомолець

Олександр Олександрович народився в Києві в родині інтелігентів. Оскільки його батьки були політв’язнями, то кермо виховання взяв на себе його дід.

Так Олександр Богомолець опинився на Полтавщині. Трохи пізніше батько забрав його до Ніжина. А в 1892 році він вступає до гімназії. Навчання освоював з легкістю, а вільний час присвячував читанню. У своїх майбутніх мріях Олександр Богомолець визначився не відразу. І спочатку вирішив вчитися на адвоката-криміналіста в Київському університеті. Після розуміє, що своє покликання бачить в іншому і перекладається на медичний факультет, який з успіхом закінчує, але вже в Одесі, в Новоросійському університеті.

Талант вченого проявився майже відразу. Будучи на 2-му курсі, виходить у світ його перша наукова робота. А в 1906 році Олександр Богомолець закінчує університет з відзнакою і отримує звання лікаря. Свою діяльність розвиває в стінах альма-матер, де з успіхом захищає дисертацію і отримує направлення на стажування за кордон.

Олександр Богомолець вніс величезний внесок у науку, займаючись дослідженнями в патофізіології, ендокринологи та геронтології. Його зусиллями були засновані перші НДІ медичного спрямування. Київ став одним з великих центрів науки.

Помер Олександр Богомолець в 1946 році у віці 65 років. Для вченого такого класу - це, звичайно, не вік, адже внутрішні резерви містили стільки запасів ідей. Але його підручники та монографії досі служать надійною підмогою для студентів та науковців. А практичні досягнення успішно використовуються в сучасній медицині.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.