Микола Тарновський (1919)

Український поет, прозаїк, гуморист, перекладач. Родом з села Коцюбинці на Тернопільщині. Брат української письменниці Тарновської Марії Миколаївни.

Народився 22 травня 1919, помер 20 червня 1984
105 років тому  40 років тому
Микола Тарновський

Микола Тарновський

Микола Тарновський народився в селі Олександрівка Вінницької області. Закінчивши Тульчинський педагогічний технікум, вирішив зайнятися педагогічною діяльністю, працюючи сільським учителем.

Велика Вітчизняна війна перервала плани багатьох радянських громадян. Микола Тарновський не став винятком. Мирне життя довелося змінити на військово-польову. Участь у Курській битві і обороні Москви пройшлися по здоров’ю людини, який тривоги і переживання трохи згодом опише у своїх творах.

Отримавши серйозні поранення, Микола Юхимович був змушений покинути поле бою і продовжити боротьбу з ворогом на журналістському фронті. Свій літературний талант молодий автор розкривав у таких газетах, як «Вінницька правда», «Закарпатська правда», журналі «Жовтень». З’являються його перші романи: «Дорогами братів», «Ранок над Ужем», «На перевалі». У 1951 році він увійшов до складу Союзу письменників СРСР.

В силу характеру Микола Тарновський завжди прагнув до самовдосконалення. Саме з цієї причини в 1957 році при Московському літературному інституті імені Горького закінчує Вищі літературні курси. Майстерність прозаїка набуває інші форми, виражені в романах «Крутогора», «День починається неспокійно», «Вирок».

Помер Микола Юхимович Тарновський в 2002 році. Його романи, повісті та оповідання можна знайти в будь-якій бібліотеці, тому що літературне слово українського письменника-прозаїка живе в серцях тих, хто шанує свою історію і рідну землю.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.