Микола Євшан (1889)

Український літературний критик, літературознавець і перекладач; започаткував власний напрямок у критиці, заснований на філософії Ф. Ніцше та Й. Фіхте; аналіз творів Лесі Українки, О.Кобилянської, М.Коцюбинського та ін.

Народився 19 травня 1889, помер 23 листопада 1919
135 років тому  105 років тому
Микола Євшан

Микола Євшан

Микола Йосипович Федюшка (псевдонім - Євшан) народився на Галичині. У Львівському університеті йому досить успішно даються такі науки, як україністика і германістика. Професор Грушевський звертає увагу на талановитого юнака і допомагає йому визначитися з майбутнім.

З 1909 року в житті Миколи Євшана починається період плідної творчої роботи. І пов’язано це, перш за все, з революційними настроями, які тоді бродили в суспільстві. Свої думки він вихлюпує на сторінках журналу «Бджола», «Майбуття», Український дім ». А з виходом у світ його книги «Під прапором мистецтва» з’являються нові трактування в аспекті естетичних принципів, спрямовані на діяльність таких авторів, як Ольга Кобилянська, Василь Стефаник, Петро Карманський.

Критичні зауваження Миколи Євшана спиралися на філософські вчення Ніцше і Фіхте. У його літературному арсеналі більше 170-ти творів критичного і публіцистичного змісту. Будучи непоганим перекладачем, Микола Йосипович переклав українською мовою праці німецьких, польських, італійських та чеських авторів.

Хорошим здоров’ям Микола Євшан ніколи не володів і прожив всього лише 30 років, померши від тифу. Він належав до того типу мислителів, які мріяли збагатити український народ в духовному сенсі, прищепивши йому найкраще з того, що могли запропонувати прогресивні громадські діячі.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.