Іван Марчук (1936)

Український живописець, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка. Почесний громадянин Тернополя.

Народився 12 травня 1936 — 88 років тому
Іван Марчук

Іван Марчук

Іван Степанович Марчук народився у Тернопільському краї. У сім’ї було четверо дітей, жили бідно. Захоплення малюванням прийшло майже відразу, коли маленькому Вані захотілося зобразити те чарівність природи, яке він спостерігав у своїх рідних пенатах.

У 1956 році Іван Марчук закінчив Львівське художнє училище, а після армії - Львівський інститут прикладного мистецтва. Техніка пльонтанизм, яку використовує у своїй творчості цей геніальний майстер, витончена і зачаровує. Не дивно, що за часів СРСР мистецтво Марчука не сприймали, оскільки тоді панував лише соціалістичний реалізм.

На шляху до суспільного визнання Івану Степановичу довелося подолати безліч перешкод. Його творчість не схвалювали, а душа вимагала польоту. У 1989 році він покинув межі України, щоб не стикатися більше з давящим режимом. Повернутися додому живописцю довелося лише через 12 років, оскільки Україна манила і давала можливість для нових творінь.

У творчості Івана Марчука переплелися 5 періодів: «Голос моєї душі», «Цвітіння», «Пейзажі», «Портрет», «Абстрактні композиції». Патріарх українського авангарду любить музику і поезію. А в своєму потенціалі має достатньо ідей для того, щоб ознайомити поціновувачів мистецтва з новими роботами, що відображають внутрішній і зовнішній світи, повні загадок і одкровень.

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.