Кирило Осьмак (1890)

Діяч Української Центральної Ради, діяч ОУН, Президент Української Головної Визвольної Ради.

Народився 9 травня 1890, помер 16 травня 1960
134 років тому  64 років тому
Кирило Осьмак

Кирило Осьмак

УГВР був створений з ініціативи ОУН як парламенту українського народу, який під час 2-ї світової війни вів активну боротьбу не тільки проти німців, а й проти комуністів, відстоюючи своє право на незалежність.

Кирило Осьмак народився в Полтавській губернії в міщанській родині. Навчаючись в Олександрівському реальному училищі, у нього почало формуватися той світогляд, який згодом призвело до націоналістичних ідей. Багато часу Кирило Осьмак приділяв своїй освіті. Закінчивши Московський сільськогосподарський інститут, він з успіхом застосовував свої знання на різних постах народного господарства.

Свою країну юний патріот представляв багатою історичними та культурними традиціями. Тому всіляко сприяв поширенню нелегальної літератури, яка містила в собі заповітні мрії і заклики до боротьби за краще майбутнє. Кілька разів був арештований, відбував термін у таборах, розкиданих по території багатонаціональної держави.

Політика Кирила Івановича Осьмака в національному питанні була категоричною: повна незалежність України з обов’язковим відділенням від Радянського Союзу. Рано чи пізно, але його діяльність все одно б припинили, адже в СРСР вільнодумство суворо каралося. Що й сталося в 1944 році. Кирила Осьмака ув’язнили терміном на 25 років, де він і помер в 1960 році. У роки незалежної України цієї людини звели в ранг національного героя і навіть відкрили пам’ятний знак в селищі Шишаки, звідки він був родом.

Все по темі: ,


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.