Марко Кропивницький (1840)

Марко Кропивницький — український письменник, драматург, театральний актор. З ім'ям М. Кропивницького пов'язані створення українського професійного театру й наступний етап розвитку реалістичної драматургії.

Народився 7 травня 1840, помер 8 квітня 1910
184 років тому  114 років тому
Марко Кропивницький

Марко Кропивницький

Майбутній засновник українського професійного театру народився в Херсонській губернії. Закінчивши повітове училище, він стає канцеляристом в суді. Ця робота не приносить морального задоволення, тому Марко Лукич деякий час продовжує навчання в Київському університеті, заглиблюючись в історію і літературу.

Значний вплив на творчу долю Марка Кропивницького справила його мати, яка навчала сина грати на музичних інструментах, залучала до театру і працювала над його вокальними здібностями. Як результат, в 1871 році в народному російською театрі відбувся дебют Марка Кропивницького, який зіграв роль у виставі «Сватання на Гончарівці».

З цього часу починається пора гастролей і визнання українського репертуару. Тому в 1880 році Марк Лукич вирішує організувати власну трупу, до якої входять такі артисти, як Заньковецька, Садовський і Старицький. Реалістичний напрямок, що використовується в спектаклях, користувалося великою популярністю не тільки в Україні, але і в інших державах, включаючи Грузію і Білорусь.

Марко Лукич Кропивницький, творець соціально-побутової драми, до кінця своїх днів відстоював право національного театру на свою мову і культуру. У 1910 році видатного майстра не стало. Але залишилися п’єси, які зайняли гідне місце в скарбниці української класичної драматургії.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.