Юрій Липа (1900)

Громадський діяч, письменник, поет, публіцист, лікар, автор української геополітичної концепції, один з визначних ідеологів українського націоналізму.

Народився 5 травня 1900, помер 20 серпня 1944
124 років тому  80 років тому
Юрій Липа

Юрій Липа

Юрій Іванович Липа народився в Одесі в родині українського письменника. Його погляди формувалися під впливом батька - активного поборника націоналістичних ідей.

Перші літературні твори Юрія Липи з’явилися в журналі «Вісник Одеси», редактором якого він був. Вже тоді в його працях проявляються неоднозначні заклики, що стосуються самостійності України та розділу деяких територій Російської держави.

Навчаючись на юридичному факультеті Новоросійського університету, Юрій Липа почерпнув для себе важливі пізнання, які стали в нагоді йому в майбутньому. А щоб бути досконалим до кінця, він закінчує ще й медичний факультет Познанського університету.

У 1929 році Юрій Іванович Липа стає ідейним натхненником і організатором літературної групи «Танк». А через 4 роки йому вдається об’єднати літераторів у нове дітище - «Варяг». Основний упор у творчості цієї людини був акцентований на українській геополітиці. Свої філософські погляди він чітко змалював в трилогії «Призначення України», «Чорноморська доктрина» і «Розподіл Росії».

Не дивно, що своїми яскраво націоналістичними поглядами Юрій Липа дражнив радянський уряд. Вступивши в організацію ОУН-УПА, шансів на подальші ідейні пориви у нього вже не залишалося. У 1944 році він був розстріляний.

Ідеолог українського націоналізму, яким був Юрій Іванович Липа, не має однозначної оцінки серед сучасників. Для одних - він істинний українець, для інших - чоловік відійшов від берегів своїх.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.