Януарій Бортник (1897)

Януарій Бортник — український режисер і актор. Чоловік актриси Ганни Бабіївни.

Народився 3 травня 1897, помер 16 січня 1938
127 років тому  86 років тому
Януарій Бортник

Януарій Бортник

Януарій Бортник народився у Тернопільському краї в селянській родині. Захоплення музикою і театром не минуло дарма і займало весь вільний час. Тому вибір майбутньої професії був визначений з дитинства.

Початок творчого пошуку Януарія Бортника припадає на роки 1-ї світової війни. У той час він вельми успішно трудився на ниві мистецтва у Леся Курбаса в «Тернопільських театральних вечорах». Артист пробував свої сили і в хорі, і в масовці, і в балеті. Вдало складалися у нього і ролі класичних героїв за п’єсами Карпенка-Карого та Квітки-Основ’яненка.

Великий вплив на цієї талановитої людини справила творчість Леся Курбаса. Тому невипадково Януарий Дем’янович отримав можливість поставити самостійний спектакль в якості режисера на сцені Харківського театру «Березіль», в якому трудився протягом декількох років.

Успішно працював Януарий Бортник у Харківському театрі музичної комедії, Дніпропетровському театрі ім. Шевченка, Харківському театрі революції. Свій яскравий режисерський талант він не встиг розкрити до кінця в силу того, що був звинувачений в тероризмі і розстріляний в 1938 році.

Януарій Бортник був дуже яскравим представником української театральної школи. Його творчий кругозір був великий і сповнений нових колоритних ідей. Проте доля відміряла цій людині для життя всього лише 40 років.

Все по темі: ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.