Іван Кавалерідзе (1887)

Іван Кавалерідзе — драматург і кіношник, cкульптор-монументаліст, кінорежисер, народний артист УРСР (1969 p.), ”другий після Довженка”.

Народився 26 квітня 1887, помер 3 грудня 1978
137 років тому  46 років тому
Іван Кавалерідзе

Іван Кавалерідзе

Іван Кавалерідзе народився в Сумській губернії в простій селянській родині. За виразні скульптури та майстерність його називали українським Мікеланджело.

Своє прагнення творити Іван Петрович розвивав у Київському художньому училищі і в Санкт-Петербурзької академії мистецтв. Бував у Парижі, беручи уроки у майстерні іменитих майстрів своєї справи.

Хто був у Києві, то зрозуміє, які відчуття може передати скульптор, який створив біля Золотих воріт пам’ятник князю Ярославу Мудрому. Не менш одухотвореною є пам’ятник княгині Ользі, розташований біля входу в Михайлівський Золотоверхий собор. Вражають так само образи Тараса Шевченка та Григорія Сковороди.

Вулиці та площі Києва таять у собі незрима участь свого творця, яким був Іван Кавалерідзе. Його прозові твори викликають не менше захоплення. Шанувальники таланту цієї людини мають можливість ознайомитися з його життям і творчістю, відвідавши меморіальний музей-майстерню, що знаходиться в Києві на Андріївському узвозі.

З 1934 року Іван Кавалерідзе пробує себе в якості режисера студії «Українфільм». Оскільки його фільми - «Коліївщина» і «Прометей» - носили дисидентський відбиток, то виникло безліч перепон і навіть неприємних наслідків. Чого не можна сказати про такі кінокартинах, як «Наталка Полтавка» і «Запорожець за Дунаєм», яким не було рівних.

Проживши 91 рік, Іван Михайлович Кавалерідзе, народний артист УРСР, показав, на що може бути здатна людина, для якого не існує граней неможливого.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.