Григорій Довженко (1899)

Український художник-монументаліст. Заслужений художник УРСР (з 1979 року), член Спілки художників України.

Народився 22 квітня 1899, помер 18 грудня 1958
125 років тому  66 років тому
Григорій Довженко

Григорій Довженко

Григорій Довженко народився в селі Полтавка Миколаївської губернії. Художня спадщина, яке він залишив нащадкам, це воістину монументальні твори мистецтва. Вони перетворилися на культурні пам’ятники, які не втратяться ні в просторі, ні в часі.

У 1928 році молодий і перспективний художник закінчує Одеський художній інститут, щоб втілити в життя все намічене. Техніку акварельного та олійного живопису Григорій Довженко освоював під пильною увагою свого вчителя - Данила Карповича Крайнєва.

У своїй творчості Григорій Довженко прагнув відобразити загальні устремління конкретної епохи, її ідеали, просочені вічністю. А свої практичні навички з’єднував з теорією, викладаючи в Київському художньому інституті і Київському училищі декоративно-прикладного мистецтва.

Григорій Авксентійович Довженка, заслужений художник УРСР, член Спілки художників України, прожив насичене життя і помер у 1980 році. Його роботи у вигляді розписів, монументально-декоративних оформлень, картин і портретів можна побачити в Одесі, Дніпропетровську, Новій Каховці та Києві. Ця людина залишив свій слід і в кіномистецтві, оформивши такі художні фільми, як «Перекоп», «Право батьків» і «Охоронець музею».

Все по темі: ,


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.