Мар’ян Крушельницький (1897)

Мар’ян Крушельницький — актор, театральний режисер, народний артист УРСР (з 1939 року), народний артист СРСР (з 1944 року), професор, один із фундаторів українського театру.

Народився 18 квітня 1897, помер 5 квітня 1963
127 років тому  61 років тому
Мар’ян Крушельницький

Мар’ян Крушельницький

Мар’ян Михайлович народився в Галичині, коли вона ще входила до складу Австро-Угорщини. Він багато років присвятив становленню українського театрального мистецтва, ставши одним з його основоположників.

Захоплення театром прийшло під час навчання у Тернопільській гімназії. Граючи в спектаклях місцевої трупи «Тернопільські театральні вечори», Мар’ян Крушельницький пробував себе в різних амплуа. У 1924 році він закінчує філософський факультет Празького університету. Повернувшись в Україну, починає працювати в Харківському театрі «Березіль». Через 9 років йому доведеться очолити цей театр, щоб врятувати від остаточного розгрому.

З 1952 року починається столична віха творчої діяльності великого майстра. Працюючи на сцені Київського драматичного театру імені Франка, Мар’ян Крушельницький продовжує вражати глядачів, колег і своїх студентів своєю загадковою натурою, здатної донести до всіх таємну суть таланту.

У 1944 році Мар’ян Михайлович Крушельницький був удостоєний звання народного артиста СРСР. А через кілька років - лауреата Сталінської премії. Ця людина протягом усього свого життя чітко дотримувався ідеї свого наставника Леся Курбаса, виражену в образному перевтіленні.

Не стало Мар’яна Крушельницького в 1963 році. Але навіть через стільки років його фільми переглядають різні покоління, оскільки справжнє мистецтво живе вічно.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.