Христина Алчевська (1841)

Український педагог, організатор народної освіти, дружина Олексія Алчевського, мати Григорія та Івана Алчевських.

Народився 16 квітня 1841, помер 27 жовтня 1920
183 років тому  104 років тому
Христина Алчевська

Христина Алчевська

Христина Данилівна Алчевська (Журавльова - у дівоцтві) народилася в Чернігівській губернії в сім’ї інтелігентів. Батько служив учителем в повітовому училищі, мати - випускниця Смольного інституту.

Своє дитинство і юність Христина провела в Курську. Оскільки батько був проти жіночої освіти, їй доводилося потайки вчитися грамоті. Будучи талановитою дитиною, вона починає виступати на сцені домашнього театру і багато пише. Твори Христини Алчевської вважалися краще тих, які писали її рідні брати, навчаючись в гімназії.

Отримати систематичну освіту Христині Данилівні не довелося. Але прагнення знати багато виробило в ній звичку до самоосвіти, якому вона не змінювала протягом усього життя.

Христина Алчевська внесла вагомий внесок у справу освіти народу і підготовку вчителів, заснувавши одну з перших недільних шкіл у Харкові, якою керувала в період з 1862 по 1919 роки. Доступ до школи був вільним. А впроваджена педагогом-новатором методика проведення літературних бесід з учнями зайняла гідне місце в освітній сфері Харківського навчального округу.

Діяльність Христини Данилівни Алчевської оцінили не тільки співвітчизники, але і передові діячі Парижа і Антверпена. У 1890 році вона була обрана віце-президентом Міжнародної ліги освіти у Франції.

У 1920 році Христина Алчевська померла. Але система її методичних розробок не втратила своєї актуальності і до цих пір служить надійною підмогою для мислячих педагогів.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.