Георгій Береговий (1921)

Георгій Береговий — льотчик-космонавт СРСР, генерал-лейтенант, двічі Герой Радянського Союзу (єдиний удостоєний першої зірки Героя за подвиг під час Другої світової війни, а другої — за політ у космос).

Народився 15 квітня 1921, помер 30 червня 1995
103 років тому  29 років тому
Георгій Береговий

Георгій Береговий

Георгій Тимофійович Береговий народився в селі Федорівка Полтавської області. В юності захопився авіаційним моделюванням, яке і визначило його майбутнє.

У 1941 році Георгій Береговий став випускником Ворошиловградської школи військових льотчиків, щоб через рік опинитися на лінії фронту. Під час Великої Вітчизняної війни колишній курсант пройшов серйозні випробування на мужність у штурмових авіаційних полках.

У 1948 році Георгій Береговий продовжує навчання, удосконалюючи свій професіоналізм і освоюючи новий досвід. 16 років він присвятив випробувань різних літаків. У 1964 році його зараховують до загону радянських космонавтів. Результат не змусив себе чекати: через 4 роки відбувся орбітальний політ на космічному кораблі «Союз-3» тривалістю близько 4-х діб. Внаслідок чого було проведено технічні експерименти, а також вивчено навколоземний космічний простір.

Подібні дослідження допомогли Георгію Тимофійовичу в його науковій діяльності. У 1975 році він захистив дисертацію, отримавши ступінь кандидата психологічних наук. Його перу належать наукові праці, що відображають інженерну психологію і технологію космічних польотів.

У 1995 році Георгія Берегового не стало. Однак пам’ять про нього жива. Іменем генерал-лейтенанта авіації названі вулиці, проспекти і сквери. Він є почесним громадянином ряду міст України, Росії та Болгарії.

Все по темі: ,


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.