Панас Мирний (1849)

Український прозаїк та драматург.

Народився 13 квітня 1849, помер 28 січня 1849
175 років тому  175 років тому
Панас Мирний

Панас Мирний

Панас Якович Рудченко, більш відомий читачам як Панас Мирний, народився в сім’ї дрібного миргородського чиновника. Життя і побут українського народу були від нього невіддільні. Тому з часом майбутній письменник у своїх творах відбив все те, що зачіпало кращі прогресивні уми.

Свою літературну творчість Панас Мирний ототожнював з простим народом, пригнобленим кріпацтвом і несправедливістю. Його турбували злободенні питання соціального характеру, які росли немов снігова куля в буржуазно-демократичному суспільстві. Великий вплив на творчість Панаса Мирного надали твори Тараса Шевченка і російських творців із числа революціонерів-демократів.

Будучи службовцям Полтавської казенної палати, Опанасу Яковичу Рудченко, завдяки літературному псевдоніму, вдалося обдурити жандармів, які влаштували справжнє полювання на борця за справедливість, не підозрюючи, що дійсний статський радник і кавалер урядових нагород знаходиться у них під самим носом. А в цей час з-під пера українського творця-реаліста Панаса Мирного виходили повісті, оповідання і романи, серед яких: «Біс поплутав», «Казка про Правду і Брехня», «Повія», «Морозенко», Лимерівна ».

До кінця своїх днів Панас Мирний мріяв про щастя і слави рідного краю. Помер український письменник в 1920 році, ні на хвилину не сумніваючись, що його літературні творіння допоможуть донести до прогресивного людства істинні цінності.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.