Юрій Мажуга (1931)

Юрій Мажуга — провідний український актор театру і кіно. Народний артист УРСР (1971), народний артист СРСР (1981), професор, дійсний член Національної академії мистецтв України (2002).

Народився 13 квітня 1931 — 93 років тому

Юрій Миколайович народився в Києві. Батько - інженер-меліоратор, мати - вчителька російської мови. Однозначного вибору акторської професії не було, тому що випускник вечірньої школи не виключав для себе та іншої спеціальності - філологічної.

Оскільки в театральному вузі іспити почалися раніше, то вибір був зроблений саме на його користь. У 1953 році Юрій Мажуга став випускником Київського інституту театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого і відразу ж отримав запрошення в Київський театр імені Лесі Українки, у якому служить донині.

У творчому активі Юрія Мажуги близько 90 ролей в театрі і більше 70 в кіно. Його діапазон багатогранний, оскільки цей артист справляється з усіма ролями, будь то соціальні, характерні або героїчні. Героїв Юрія Миколайовича не можна забути. Згадати хоча б Василя з його першого художнього фільму «Коли співають солов’ї», міліціонера Санько з х / ф «Народжена революцією», Івана Никифоровича з х / ф «Миргород та його мешканці».

З 1975 року Юрій Мажуга поєднує творчість з педагогічною діяльністю, викладаючи акторську майстерність у рідній альма-матер, а також у Київській естрадної студії.

60 років актор трудиться на творчій ниві в Національному академічному театрі російської драми ім. Лесі Українки, даруючи глядачам плоди своєї майстерності. Юрія Мажугу можна по праву назвати корифеєм мистецтва, яке одухотворяє і залишає свій слід у серці кожного.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.