Михайло Гречина (1902)

Михайло Гнатович Гречина — український радянський архітектор, автор наукових праць з питань архітектури й будівництва.

Народився 11 квітня 1902, помер 21 червня 1979
122 років тому  45 років тому
Михайло Гречина

Михайло Гречина

Михайло Гнатович Гречина народився в Чернігівській області, в маленькому селі Будище. Прагнення створювати прекрасне привело майбутнього архітектора в Київський художній інститут, який він закінчує в 1930 році.

1935 став для молодого архітектора значущим, оскільки в оголошеному конкурсі на перепланування київського стадіону «Динамо», саме його проект був визнаний кращим. Близько 50-ти років Михайло Гречина курирував цей об’єкт, застосовуючи всілякі нововведення. Невипадково саме цей стадіон займав 3-е місце в СРСР після Москви та Ленінграда.

У творчості Михайло Гречини виявлялася образність архітектури. На прикладі Київського Палацу спорту, спроектованого ним в 1960 році, простежується використання сучасних індустріальних конструкцій і будівельних матеріалів, які на той момент вважалися прогресивними.

Крім основної роботи, цікава і насичена життя було у Михайла Гнатовича в Будинку архітекторів, де його завжди чекали однодумці з числа колег, студентів і школярів. А написані ним наукові праці, що відображають питання архітектури та будівництва, сьогодні вже вважаються класикою.

Помер Михайло Гречина в 1979 році, залишивши Києву культурні символи зодчества, в числі яких: два стадіони, Палац спорту, торгово-промислова палата, готель і житловий масив «Комсомольський».

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.