В’ячеслав Прокопович (1881)

В’ячеслав Костянтинович Прокопович — політичний і громадський діяч, педагог, публіцист і історик.

Народився 10 квітня 1881, помер 7 червня 1942
143 років тому  82 років тому
В’ячеслав Прокопович

В’ячеслав Прокопович

В’ячеслав Костянтинович Прокопович народився в Київській губернії в сім’ї священика. Будучи потомственим козаком, з юності захопився історією та державними перетвореннями. Тому своє майбутнє представляв чітко.

Закінчивши історико-філологічний факультет Київського університету, В’ячеслав Прокопович з головою йде в педагогіку. Однак його українофільські погляди не сподобалися керівництву гімназії, в якій він працював. Тому довелося працювати приватно і робити те, що було близько по духу.

З 1905 року В’ячеслав Костянтинович вступає до лав Української радикально-демократичної партії, бере діяльну участь у створенні Товариства українських поступовців і навіть публікується в засобах масової інформації.

З 1917 року Прокоповича обирають членом ЦК Української партії соціалістів-федералістів. Так з’явилася можливість стати членом Центральної ради. Протягом декількох місяців в 1920 році В’ячеслав Прокопович очолював Раду міністрів Української Народної Республіки. Після того, як керівництво УНР виявилося в дипломатичній ізоляції, В’ячеслав Прокопович в 1921 році змушений був емігрувати.

В’ячеслав Костянтинович Прокопович все своє життя виступав за українізацію. Протягом 15-ти років, далеко від батьківщини, був редактором журналу «Тризуб». Багато сил і часу поклав на вивчення історії Києва, захоплювався сфрагистікой. З 1926 року очолив емігрантський уряд. Помер у передмісті Парижа в 1942 році.

Все по темі: , , ,


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.