Михайло Коссак (1874)

Український композитор, диригент, музикознавець, музичний педагог.

Народився 8 квітня 1874, помер 20 січня 1938
150 років тому  86 років тому
Михайло Коссак

Михайло Коссак

Михайло Андрійович Коссак народився у Тернопільському краї в родині хорового диригента. Це визначило його майбутнє, оскільки він рано опанував музичною грамотою і прагнув у всьому бути схожим на свого батька.

У 1892 році Михайло Коссак стає студентом Львівської консерваторії, освоюючи майстерність диригування, гармонії і інструментування. З 1896 року він поступає на службу в Народний театр товариства «Руська бесіда». Починається пора гастролей, успіху і пошуку нових ідей.

За роки творчої діяльності Михайлу Коссаку довелося попрацювати диригентом, хормейстером, вчителем співу і музики, піаністом-акомпаніатором. Ця талановита людина писав музику до вистав, романси і пісні, поставив кілька оперет і опер, працював над їх оркестровкою. Михайло Андрійович брав активну участь в організації запису на платівки українських народних пісень.

Останні роки свого життя Михайло Коссак працював у Кам’янець-Подільському інституті народної освіти, керував хоровим і симфонічним гуртками. У 1937 році почався трагічний етап в родині українського композитора: його заарештували. А в 1938 році Михайла Андрійовича не стало. Одне із звинувачень полягало в тому, що він, будучи викладачем, популяризував українську музику, заборонену цензурою тих років.

Все по темі: ,


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.