Омелян Пріцак (1919)

Українсько-американський історик, мовознавець, філолог-орієнталіст, організатор української науки у світі, засновник і довголітній директор Українського наукового інституту Гарвардського університету, співзасновників Міжнародної асоціації україністів, редактор багатьох наукових часописів.

Народився 7 квітня 1919, помер 29 травня 2006
105 років тому  18 років тому
Омелян Пріцак (ліворуч)

Омелян Пріцак (ліворуч)

Омелян Осипович Пріцак народився на Львівщині, в невеликому містечку Лука, в сім’ї залізничника. Закінчивши Тернопільську гімназію, вирішує вступати до Львівського університету, мріючи займатися глибокими дослідженнями в галузі історії України та сходознавства.

У 1940 році Омелян Пріцак стає аспірантом і займається під керівництвом Агатангела Кримського. Велика Вітчизняна війна перериває діяльність молодої людини, і він відправляється на фронт. Після поранення потрапляє в полон і стає остарбайтером. Завдяки щасливому випадку йому вдається звільнитися від нав’язаних пут і навіть стати студентом Берлінського університету. Пізніше він захищає дисертацію і працює в університетах Геттінгена, Гамбурга, Кракова, Варшави та Кембриджа.

Омелян Осипович Пріцак користувався визнанням у вчених колах Європи та Америки і був почесним доктором багатьох університетів світу. Ставши професором загальної лінгвістики і тюркології в Гарвардському університеті, він ні на хвилину не забував про свої витоки. Тому продовжував поглиблено вивчати історію України і заснував при ньому Український науковий інститут.

У 1990 році Омелян Пріцак був обраний іноземним членом АН України. Під його початком створюється Інститут сходознавства, відновлюється видання журналу «Україна і Схід». Останні роки життя видатний вчений працював над епохальним твором «Походження Русі», виступав проти русифікації. Помер Омелян Осипович в Бостоні в 2006 році.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.