В’ячеслав Липинський (1882)

В’ячеслав Казимирович Липинський — видатний український політичний діяч, історик, історіософ, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.

Народився 5 квітня 1882, помер 14 червня 1931
142 років тому  93 років тому
В’ячеслав Липинський

В’ячеслав Липинський

В’ячеслав Казимирович Липинський народився у Волинській губернії в польській дворянській сім’ї. Навчання розпочав у Луцьку, продовжив у Житомирі та Києві.

Будучи представником старовинного польського роду, В’ячеслав Липинський ввібрав в себе прагнення щогодини пізнавати нове і ділитися своїм досвідом з іншими. Навчаючись у Ягеллонському університеті Кракова, він активно вивчав такі науки, як історія і агрономія. У Женевському університеті всерйоз захопився соціологією. Ці дисципліни в подальшому визначать життєві принципи людини, що виражаються у національному відродженні українського народу.

В’ячеслав Липинський відносив себе до табору прихильників державної незалежності, очоливши групу «Вільна Україна». Перебуваючи в еміграції в Польщі, він заснував партію «Український союз хліборобів-державників», видавав журнал «Хліборобська Україна» і пропагував ідеї національної самосвідомості.

До української нації В’ячеслав Липинський ставився з розумінням і повагою. Вважав, що тільки спадкове гетьманське управління державою допоможе налагодити жити в Україні. Перу цього талановитого публіциста належать кілька робіт, серед яких: «Шляхта в Україні», «Україна на переломі», «Листи до братів-хліборобів».

Помер В’ячеслав Липинський в 1931 році. Його погляди на суспільство були сміливими і піддавалися критиці в соціалістичному таборі, до якого колись належала Україні.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.