Олесь Гончар (1918)

Український радянський письменник, літературний критик, громадський діяч.

Народився 3 квітня 1918, помер 14 липня 1995
106 років тому  29 років тому
Олесь Гончар

Олесь Гончар

Олександр Терентійович Гончар народився в Полтавській губернії в сім’ї простих робітників. Рано втративши матір, виховувався у бабусі з дідусем. Літературне ім’я - Олесь - закріпилося за ним невипадково: так ласкаво в дитинстві його кликала мати.

Писав Олесь Гончар добре. Не маючи спеціальної освіти, публікував свої перші твори у районних газетах, де працював і відточував свою майстерність після закінчення школи. У 1937 році Олесь Гончар закінчує Харківський технікум журналістики. Роботу в школі поєднував з творчою діяльністю. У той час він співпрацював з газетою «Ленінська зміна» і потихеньку йшов до своєї мети: писати добре, писати про людей.

Під час Великої Вітчизняної війни письменник бився з ворогом, а свої нотатки робив в блокнот, щоб потім донести читачам. Його фронтові вірші і романи стали основою творчості. Радянське покоління пам’ятає знаменитий роман-трилогію «Прапороносці». Не чужі автору і відгомони громадянської війни. У своїй творчій діяльності він розвиває тему протиборчих таборів. Після війни Олесь Гончар, будучи випускником Дніпропетровського університету, починає творити на тему мирного часу. Серед його героїв - прості, загартовані життям люди.

Олесь Гончар писав про людей тієї епохи, в якій жив сам. Його ідеї збігалися з тим стереотипом, який культивувався впродовж декількох десятиліть. Твори Олеся Гончара були переведені на 67 мов і користувалися популярністю навіть у країнах, далеких від комунізму. Помер письменник у 1995 році.

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.