Микола Гоголь (1809)

Російський та український прозаїк, драматург, поет, критик, публіцист, визнаний класик української та російської літератури

Народився 1 квітня 1809, помер 4 березня 1852
215 років тому  172 років тому
Микола Гоголь

Микола Гоголь

Микола Гоголь народився в селі Великі Сорочинці, що на Миргородщині, у Полтавській губернії в поміщицької сім’ї. Своє дитинство майбутній письменник провів у батьківському маєтку Василівка. Живучи в безпосередній близькості від села Диканька, геніальний творець вбирав в себе думки, які згодом виплеснулися на папір у вигляді світових шедеврів.

У 1828 році Микола Гоголь закінчує Ніжинську гімназію і подається в Петербург, мріючи про кар’єру юриста. Однак, прослуживши деякий час в різних державних департаментах, Гоголь розуміє, що чиновницький побут - не для нього. Його тягло в літературні гуртки, до людей, які розуміють толк в мистецтві.

У спадщину від батька Микола Васильович отримав літературний дар, втілений в багатьох творах. Український побут і вірування визначили основну тему письменника. Так з’явилися чудові твори з циклу «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», «Миргород» і «Тарас Бульба». А трохи пізніше під його пера вийшли Петербурзькі повісті, комедія «Ревізор» і поема-роман «Мертві душі», в яких була відображена людська сутність.

Твори Миколи Васильовича Гоголя пронизані гумором, сатирою, лірикою. Письменник багато думав про людей. Найбільше автора гнітила людська дурість, про яку він багато писав, висміюючи реалістичні образи.

Помер великий письменник у віці 42-х років у Москві. Про нього досі ходить багато легенд, пов’язаних з летаргічним сном.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.