Леонід Вишеславський (1914)

Радянський і український поет, який писав твори російською й українською мовами, літературознавець, перекладач, педагог.

Народився 31 березня 1914, помер 26 грудня 2002
110 років тому  22 років тому
Леонід Вишеславський (1914)

Леонід Вишеславський (1914)

Леонід Вишеславський народився в Миколаєві, а юність провів у Харкові. Свої перші вірші опублікував у московському журналі «Молода гвардія» у віці 19-ти років. А через 2 роки в Києві виходить у світ його перша збірка «Здрастуй, сонце».

У 1938 році Леонід Миколайович закінчує філологічний факультет Київського університету. Починається творча пора, насичена поезією і пошуком нових літературних напрямів. Під час Великої Вітчизняної війни Леонід Вишеславський в якості військового журналіста співпрацював з виданнями «Захисник Батьківщини» і «За нашу перемогу».

Його творчі здібності не обмежувалися написанням власних віршів і есе. Він захоплено і дуже точно займався перекладами Шевченко, Франко, Українки, Тичини та Рильського. Не чужі були Леоніду Миколайовичу та організаторські здібності. Протягом декількох років він був редактором альманаху «Радянська Україна» та журналу «Радуга».

Помер Леонід Миколайович Вишеславський в 2003 році. Патріархом київської поезії називали його друзі, соратники та шанувальники таланту. На рахунку цієї людини безліч книг і публікацій. Він відрізнявся особливим гумором, який втілив у епіграмах на самого себе. У 2000 році вийшов його останній збірник «Миколаївська колиска», як данину рідному місту, в пам’ять про якого були написані проникливі вірші.

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.