Микола Барабашов (1894)

Український астроном, академік АН УРСР.

Народився 30 березня 1894, помер 21 квітня 1971
130 років тому  53 років тому
Микола Барабашов

Микола Барабашов

Микола Барабашов народився у Харкові. Його сім’я була типово інтелігентної: батько - професор-офтальмолог, мати - музикант. Захоплення майбутньою професією відбулося в дитинстві, коли маленькому Колі подарували підзорну трубу. Саме з неї почалося спостереження за небом і зірками.

Будучи підлітком, Микола Барабашов вирішив самостійно побудувати телескоп. І вже в 15 років свої спостереження про планети та таємниці зоряного світу опублікував у засобах масової інформації. У 1912 році Микола Барабашов вступає на фізико-математичний факультет Юр’ївського університету в Естонії. Через пару років зважаючи загострилася хвороби довелося повернутися в рідне місто, щоб продовжити навчання в Харківському університеті.

Чудовий педагог, вчений і громадський діяч багато і старанно працював. Його неоціненні праці відіграли велику роль в галузі науки і техніки. Він був редактором першого атласу, який показав зворотний бік Місяця. Саме з його ініціативи в Харкові був відкритий планетарій, перша лекція в якому прозвучала в 1957 році.

У 1971 році Микола Павлович Барабашов помер. Але пам’ять про нього живе і понині в серцях кожного, хто захоплюється астрономією. Його ім’ям названа мала планета № 2883, а також один з кратерів Марса, станція метрополітену та вулиця в Харкові.

Все по темі:



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.